Retro Știința cu Florin Jianu - Episodul 10

Retro Știința cu Florin Jianu - Episodul 10

A sosit ziua retro și v-am pregătit cel de-al 10-lea episod din rubrica „Retro Știința cu Florin Jianu”. Vă redăm textul integral mai jos.

Universitatea Craiova a început revoluția mai devreme, învingând simbolurile comunismului înainte de decembrie 1989.

Dar din anii în care Craiova Maxima se antrena în campionat pentru a se lupta cu echipe importante ale Europei nu mai reuşisem să câştigăm nimic. Cei trei ani (1979,1980,1981) în care la Bucureşti s-a dus dorul titlului păreau în 1990 atât de îndepărtaţi.

Vara acelui an aducea un aer de libertate. Gică Popescu îşi ia la revedere de la olteni într-un amical cu nou-promovata Rapid Bucureşti.

Trecuse Campionatul Mondial din Italia şi Gică fusese asaltat de impresari. Noua lui destinaţie: PSV Eindhoven.

Trecuseră 10 sezoane de la ultimul titlu câştigat sub bagheta lui Nelu Oblemenco, antrenor era maximul Sorin Cârţu, România fierbea din cauza tensiunilor sociale, Craiova tremura şi ea de dorul unui trofeu.

Fotbaliştii selecţionaţi pentru Coppa del Mondo, Adrian Popescu şi Emil Săndoi, erau jucătorii în jurul cărora antrenorul nostru gândea jocul echipei.

În iunie 1990, Universitatea face un cantonament în Franţa.

Campionatul începe abrupt, în prima etapă Universitatea jucând cu Steaua la Slatina, Centralul fiind suspendat. Scorul final este 1-1, marcator Gigi Ciurea.

Încă din sezonul trecut, devenise o practică repetată suspendarea stadionului de la Craiova. Oltenia fierbea în tribune, Cârţu fierbea pe banca tehnică.

Etapa a doua aduce şi prima înfrângere, la Ploieşti. Libertatea câştigată în decembrie 89 este înţeleasă greşit și în Moldova, unde Universitatea, după ce învinge Progresul Brăila, părăseşte terenul sub o ploaie de pietre.

Ştiinţa încă furnizează jucători pentru naţională. Astfel, Săndoi, Badea, Adrian Popescu şi Ştefan Stoica sunt convocaţi pentru amicalul cu URSS din august 1990.

Apar tensiuni la echipă după Victoria cu FC Bihor. Mircea Irimescu pleacă la Electroputere, iar portarul Crişan şi Fane Stoica nu se mai antrenează, supăraţi că nu sunt tilulari.

După egalul de la Braşov, băieţii lui Cârţu câştigă cu 0-1 în primul tur al Cupei UEFA, în deplasarea de la Partizani Tirana, într-un meci ce nu a fost transmis nici la radio, nici la TV.

Revenirea în ţară este de bun augur, Ştiinţa legând două victorii între meciurile cu echipa din Tirana.

32 de mii de olteni iau cu asalt Centralul la returul cu albanezii, meciul încheindu-se cu acelaşi scor, gol înscris de Nicolae Zamfir în minutul 76.

Banii veniţi la club pentru transferul lui Gică Popescu duc la tensiuni mari. Neprimind primele de joc pentru ultimele cinci meciuri, deşi respectivii bani ajunseseră la club,echipa joacă cu banderole albe în egalul de pe teren propriu cu Farul Constanţa.

În etapa a noua, la Rapid, au loc scene incredibile. Echipa noastră învinge cu 4-1, dar anumite greşeli de arbitraj şi ura viscerală a rapidiştilor pentru echipa ce i-a semnat nu demult retrogradarea duc la urmăriri pe calea ferată între suporteri, bătăi cu pietre, iar echipa noastră nu poate părăsi vestiarul ore în şir.

Universitatea Craiova este măcinată de probleme interne. Instituţia de învăţământ nu intenţionează să investească banii primiţi de la PSV pentru echipa de fotbal, plănuind să modernizeze baza materială.

Chiar şi în aceste condiţii învingem Dinamo la Craiova, prin golul aceluiaşi providenţial Gigi Ciurea. În meciul echipelor de tineret, Universitatea Craiova – Dinamo Bucureşti, scor final 7-0.

Transferurile jucătorilor români din vara anului 1990 au slăbit teribil fotbalul nostru.

Ca urmare, în turul 2 al Cupei UEFA Ştiinţa este surclasată (0-3 la Craiova şi 1-0 la Dortmund) de Borussia.

Celelalte reprezentante ale ţării, Poli Timişoara şi Steaua Bucureşti sunt învinse şi ele clar.(Timişoara cu 7-0 de Sporting Lisabona şi Steaua cu 5-0 de Montpellier).

Un eveniment ce nu poate fi explicat nici în zilele noastre are loc în Bănie la câteva zile după meciul cu Borussia: statuia lui Ion Oblemenco a fost smulsă de pe soclu. Această statuie se regăseşte şi în zilele noastre în conacul-muzeu al comunismului al lui Dinel Staicu de la Podari.

Ştiinţa are evoluţii fluctuante, rezultatele fiind influenţate şi de scandalul mocnit dintre echipa de fotbal şi Senatul Universităţii.

După o victorie la scor cu FC Argeş, secţia de fotbal face un memoriu către Senat pentru a primi autonomie în folosirea disponibilităţilor financiare. Memoriul este respins , Marcel Popescu, preşedintele secţiei, este demis,iar jucătorii ameninţă că nu se vor prezenta la Sibiu pentru meciul următor.

Fac act de prezenţă, pierzând categoric cu 0-3.

În meciul următor zdrobesc Corvinul Hunedoara cu 8-1, într-un meci cu 30 de mii de fanatici în tribune, cu 37 de şuturi (25 pe poartă). Portarul nostru, Prunea, împrumutat de la Dinamo , impresionat de fani, declară că nu se va mai întoarce niciodată la Bucureşti. O va face la primul semnal.

Pe 6 decembrie 1990, Senatul Universităţii din Craiova acordă autonomie secţiei de fotbal a CS Universitatea Craiova, iar Marcel Popescu este reinvestit preşedinte.

Ştiinţa devine prima echipă de fotbal profesionistă din România postbelică.

Nimic nu mai putea opri echipa din cursa pentru câştigarea celui de-al patrulea titlu.

Universitatea termină turul pe prima poziţie a clasamentului, la fel şi echipa de tineret.

Pe 27 februarie 1991, după reluarea sezonului, Gică Craioveanu debutează într-un meci cu Rapid din optimile Cupei disputat la Câmpulung Muscel, calificare obţinută foarte greu, după 120 de minute de joc.

Prima etapă a returului a însemnat eşecul în faţa Stelei în Ghencea şi pierderea poziţiei de lider. Din acel moment Universitatea s-a bătut cu Steaua până la ultimul meci al campionatului.

Universitatea învinge Petrolul, în turul sferturilor Cupei României pierde în deplasare la Dinamo, câştigă apoi clar următoarele 3 meciuri.

Pe 10 aprilie 1991, la Bistriţa, Eugen Neagoe pleacă cu mingea la picior spre gol dar e oprit de arbitru pentru offside!!! Câteva minute mai târziu, acelaşi Neagoe trage în bară, mingea cade în poartă, dra arbitrul nu validează golul. Bistriţa înscrie, Ştiinţa pierde 3 puncte de aur şi începe să realizeze că lupta nu se duce numai pe dreptunghiul verde!

Sorin Cârţu încearcă să capaciteze echipa. Următoarele rezultate au fost: Craiova - U Cluj 4-0, Farul – Craiova 1-2.

În returul sferturilor de finală, oltenii fac un meci mare. 35 de mii de spectatori asistă la o victorie cu 2-0 a Craiovei în faţa lui Dinamo , victorie ce ne trimite în semifinale. Au marcat Pavel Badea şi Gică Craioveanu, ultimul deja intrat în inimile suporterilor.

Ştiinţa nu mai greşeşte în campionat, învinge cu 3-1 Rapidul, iar în turul semifinalei de Cupă administrează un sec 4-0 Unirii Alba Iulia.

Pe 11 mai 1991 Sorin Cârţu elimină definitiv pe Dinamo din lupta pentru titlu. Scorul final al meciului disputat în capitală a fost 1-1. Războiul se dă acum între Universitatea Craiova şi Steaua Bucureşti.

Până în etapa 31, când pierdem inexplicabil la Piteşti, Ştiinţa joacă fără cusur.

La Universitatea se transferă Rolland Agalliu, primul jucător străin transferat în România după revoluţie.

Debutează la Alba Iulia, unde ne trece glonţul pe la ureche. Ardelenii, pe care îi învinsesem cu 4-0 în tur, ne bat cu 3-0.

Calificaţi în finala Cupei României, jucătorii noştri defilează până la final, iar finalul campionatului aduce la Craiova al patrulea titlu de campioană a ţării, succes dublat de câştigarea Cupei în finala cu SC Bacău.

1991 a fost anul nostru, anul UNIVERSITĂŢII CRAIOVA.

Echipa a câştigat totul în fotbalul românesc: campionatul, cupa, campioni la tineret, campioni la juniori.

Este memorabilă declaraţia – explicaţie a succesului Craiovei - dată de Sorin Cârţu pentru Gazeta Sporturilor : „În actuala echipă doar un jucător nu este oltean”

Titlul şi cupa au fost aduse la Craiova în 1991 de următorul lot: portarii Florin Prunea (32 de meciuri), Gabriel Boldici (2 meciuri), Ştefan Crişan (1 meci), fundaşii Vasile Mănăilă (30 de meciuri/2 goluri), Emil Săndoi - golgheterul echipei (33 de meciuri/13 goluri), Ion Olaru (31 de meciuri/2 goluri), Adrian Popescu (29 de meciuri/1 gol), Victor Cojocaru (16 meciuri), Dumitru Mitriţă (2 meciuri), Nicolae Zamfir (27 de meciuri/3 goluri), Daniel Mogoşanu (27 de meciuri/2 goluri), Cătălin Gîrleşteanu (3 meciuri), mijlocaşii: Dănuţ Bica (26 de meciuri), Gigi Ciurea - golgheterul echipei (31 de meciuri/13 goluri), Adrian Pigulea (31 de meciuri/12 goluri), Pavel Badea - căpitanul echipei (31 de meciuri/10 goluri), Silvian Cristescu (19 meciuri/3 goluri), Ovidiu Stângă (1 meci) și atacanţii Ştefan Stoica (9 meciuri), Eugen Neagoe (20 de meciuri/5 goluri), Viorel Prună (9 meciuri/1 gol), George Ceauşilă (6 meciuri), Claudiu Stoica (4 meciuri), Costel Carabaş (1 meci), Gică Craioveanu (14 meciuri/3 goluri), Ionel Dudan (4 meciuri), Rolland Agalliu (5 meciuri/3 goluri), antrenați de Sorin Cârţu, Fane Cioacă şi Nicolae Zamfir.

#RetroStiinta

Liga 1 Betano

Meciul următor

Mie, 04 Dec 2024

20:00

FC Petrolul

Cupa României

Stadionul Ilie Oană

DigiSport 1, Prima Sport

Clasamentul

# Echipa M P
1U Cluj1730
2Universitatea Craiova1728
3CFR Cluj1728
4FC Dinamo1728
5FCSB1727
6FC Petrolul1726
7Sepsi Sf. Gheorghe1725
8FC Rapid1724
9Oțelul Galați1723
10Politehnica Iași1721
11FC Farul1720
12UTA Arad1718
13Unirea Slobozia1718
14FC Botoșani1717
15FC Hermannstadt1716
16Gloria Buzău1713

Newsletter

Scrie-ne!

Datele personale colectate în formularul de mai sus vor fi folosite exclusiv pentru îmbunătățirea calității serviciilor noastre, prin luarea la cunoștință a sugestiilor și nemulțumirilor dvs.